Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Λειτουργικές γαστρενετερικές διαταραχές σε παιδιά. (Ερευνητική μελέτη)

Τα παιδιά συχνά παραπονούνται για ενοχλήσεις ή πόνο στην κοιλιά, εμέτους ή αναγωγές, ή προβλήματα με τις κενώσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν τις καθημερινές σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού, οδηγούν σε συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο και σε πραγματοποίηση πολλών εξετάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα δεν οφείλονται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, αλλά σε μια κατηγορία νοσημάτων που ονομάζουμε λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε από ξένους ερευνητές ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να διαγνώσει τις λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές με μια σειρά ερωτήσεων.
Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται από τους γονείς παιδιών από 4 έως και 10 ετών, ενώ από τα ίδια τα παιδιά από την ηλικία άνω των 10 ετών και οπωσδήποτε με τη βοήθειά σας αν την χρειασθούν.
Στα πλαίσια ερευνητικής μελέτης της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών επιθυμούμε να διερευνήσουμε την αξία του διαγνωστικού αυτού εργαλείου στον Ελληνικό χώρο και να αξιολογήσουμε τη συχνότητα εμφάνισης των λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών στο γενικό Ελληνικό παιδικό πληθυσμό. Τελικός στόχος της έρευνας είναι η παρέμβασή μας με ενημέρωση των γονέων για την έγκαιρη διάγνωση των λειτουργικών διαταραχών του πεπτικού και την ορθή αντιμετώπισή τους. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην έρευνα δεν είναι υποχρεωτική.











Σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας.

Με εκτίμηση

Ελευθερία Ρώμα
Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας
Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου ΑθηνώνΝοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου