Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τι είναι η εγκεφαλική παράλυση.

 Τι είναι η εγκεφαλική παράλυση
Η εγκεφαλική παράλυση είναι μία από τις πιο σοβαρές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που συνήθως διαγιγνώσκεται στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.
Οι διεθνείς στατιστικές αναφέρουν συχνότητα εμφάνισης σε ποσοστά  1,2-2‰ επί των ζώντων γεννήσεων και υπολογίζεται ότι ακόμα γεννιόνται στην Ελλάδα 100-120 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κάθε χρόνο.
Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια διαταραχή κυρίως στις κινητικές λειτουργίες του σώματος. Οφείλεται σε βλάβη ή ατελή ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν, ελέγχουν και συντονίζουν τις κινήσεις και την ισορροπία του σώματος.
Η βαρύτητα της κατάστασης διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Μερικοί έχουν πολύ ελαφριές κινητικές δυσκολίες και δεν παρουσιάζουν έκδηλη αναπηρία. Άλλοι όμως, έχουν πολύ πιο σοβαρά κινητικά προβλήματα, στη βάδιση, στην ισορροπία, στην ομιλία, ενώ μερικοί γίνονται απόλυτα εξαρτημένοι. Ανάλογα με την νευρολογική βλάβη μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά συνοδά συμπτώματα (επιληψία, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου-ομιλίας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και άλλα).  
Αιτιολογία εμφάνισης της εγκεφαλικής παράλυσης
Ταξινόμηση-Μορφές εγκεφαλικής παράλυσης
Συνοδά προβλήματα
Διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης
Πρόληψη
Θεραπεία-Αποκατάσταση
Ζώντας με εγκεφαλική παράλυση
Ποιός νοιάζεται
Ενδεικτική βιβλιογραφία ανά ειδικότητες
Πηγή : Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου