Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Γιατί τα έφηβα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη;

Γιατί τα έφηβα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη;
bigstock-depression-teen-girl-cried-lon-27260714
Τα κορίτσια θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, επειδή βιώνουν μεγαλύτερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Είναι γνωστό ότι η ροή του αίματος είναι υψηλότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι είναι σημαντικά διαφορετική κατά την περίοδο της εφηβείας συγκεκριμένα.
Τα τμήματα του εγκεφάλου όπου παρατηρείται μεγάλη διαφορά στη ροή του αίματος είναι εκείνα που συνδέονται με υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες. Επιπλέον, η περιοχή που επηρεάζεται είναι άκρως σημαντική, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τα συναισθήματα και ελέγχει τις κοινωνικές καταστάσεις.


Ο καθηγητής Theodore Satterthwaite από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία, για να αναλύσουν την εξέλιξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο σε 922 νέους ηλικίας 8-22 ετών και να ανακαλύψουν πότε προκύπτουν τέτοιες αλλαγές με βάση το φύλο.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα “Proceedings of the National Academy of Sciences” υποδεικνύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων μπορεί να προέρχονται από την εφηβεία και μπορεί να έχουν επιπτώσεις για την κατανόηση των ψυχικών διαταραχών που συχνά εκδηλώνονται αργότερα.
Το γεγονός ότι το διαφορετικό φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του εγκεφάλου είναι καλά τεκμηριωμένο και συνδέεται όλο και περισσότερο με τις αναπτυξιακές επιδράσεις που σχετίζονται με την εφηβεία. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η εφηβεία στα κορίτσια και ο αυξημένος αριθμός οιστρογόνων σχετίζονται με αυξημένη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να διαπιστώσουν με σιγουριά εάν η αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο των κοριτσιών μετά την εφηβεία μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές και χαμηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Σημειώνεται ότι τα αγόρια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια η οποία συνδέεται με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.
Συγγραφέας άρθρου: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου